katastrofal dag....förlåt för hemskt inlägg

Hej!

Jag bestämde mig för ett tag sen att jag skulle försöka vara ledig lite granna varje lov som typ höstlov, jullov, sportlov och påsklov för att barnen skulle kunna få känna av lite ledighet då och då.

Jag har sedan ganska många år tillbaka något som kallas för pmds, det är en kraftigare form av pms, jag blir arg, nedstämd, avståndstagande, trött, vill ingenting utav det jag vanligtvis vill....ganska apatisk och känner ångest.

Under en period innan jag blev gravid med Moa fick jag medicinering för det men har sen jag blev gravid med Moa inte haft någon behandling. I höstas började problemen bli värre igen och jag började skriva ner exakt när dessa perioder infann sig, jag har nu träffat läkare och fått utskrivet tabletter men har inte hämtat ut dom än i tro om att min pmds skulle starta först i slutet av denna veckan. Men så....idag, just den dagen jag skulle vara själv med barnen hela dagen, vi skulle ha sportlov tillsammans och ha det bra. Då...då blev allt nattsvart helt plötsligt. Usch vilken hemsk dag, känner mig så dålig efter en sån här dag.
Jimmy kom hem, åt snabbt mat och tog sen ut barnen på en tur till lekparken...och jag ligger här i sängen och bara avskyr mitt liv just i den här stunden, det är ju övergående...jag vet det men jag hatar verkligen dom här dagarna och vissa gånger kan jag falla ner i totalt mörker nån dag eller två.

Lite fakta om pmds jag hittade på en sida:

SYMTOM
 

 • Nedstämdhet
 • Irritabilitet
 • Humörsvängningar/affektlabilitet
 • Ångest/oro
 • Minskat intresse för dagliga aktiviteter
 • Koncentrationssvårigheter
 • Trötthet/minskad energi
 • Aptitförändring/sötsug
 • Sömnstörning
 • Känsla av kontrollförlust
 • Bröstspänning/-svullnad
Kriterierna för PMDS omfattar enligt DSM-V minst fem av symtomen ovan, varav ett ska vara bland de fem översta. Besvären skall finnas under den premenstruella veckan men saknas under den postmenstruella och tillståndet ska påtagligt påverka social funktion och arbetsliv. Symtomen får inte vara orsakade av läkemedel, inklusive hormonpreparat. Vissa kvinnor med PMDS har även kortvariga symtom i samband med ägglossningen.
Även för lindrigare former av PMS gäller att symtomen förekommer endast under lutealfasen och släpper när menstruationen är igång.
Besvären förvärras ofta av yttre faktorer som t ex stress.
Ibland när jag får pmds mitt i en jobbvecka kan jag nästan känna som att jag inte pallar att gå till jobbet, blir så otroligt off, ingenting känns bra, och ibland ligger jag bara och gråter....

Tänk om jag som kvinna bara kunde få slippa alla hormonskitgrejer. 😡😡😡😡😡

Hade önskat att dessa pmds dagar hade kunnat komma nån annan gång än mitt i vårat sportlovsmys...stackars barn. Dom kommer aldrig riktigt förstå, dom kanske kommer tro att det är något som dom har gjort fel när jag är så här. Försöker alltid förklara men tror ändå att det kommer sätta negativa spår i deras liv. 

Nu ska jag blunda 10 min innan familjen kommer in igen. 
1 kommentar:

 1. Min erfarenhet är att om medicinen hjälper så gör den det fort vi just PMDS. Personer som jag skrivit ut escitalopram till har blivit bättre redan efter någon enstaka tablett (till skillnad från "vanlig" depression där det tar ett par veckor). Så mitt råd är: Hämta ut tabletterna och börja ta dem och låt inte resten av sportlovet förstöras. /Dr. Samuel :-)

  SvaraRadera

3 supervarma dagar med sol och bad!!

Senaste tre dagarna har det varit väldigt varmt här, vi har badat hela dagarna och idag åkte vi till ett vattenland. Det var jättefint där o...